Jong Geluid: Stemmen op de gemeenteraadsverkiezingen?

In onze rubriek ‘Jong Geluid’ vragen we elke week jongeren in de Triangelbuurt naar hun mening over actuele thema’s die hen raken. Aangezien de gemeenteraadsverkiezingen nu echt dichtbij komen, willen we weten of de jongeren nog gaan stemmen nu de opkomstplicht is afgeschaft. Hoe betrokken zijn onze jongeren bij de gemeenteraadspolitiek? 

Voor het eerst is er geen opkomstplicht meer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Veel mensen denken daarom dat er minder mensen zullen gaan stemmen, en dat kan natuurlijk heel wat invloed hebben op de uitslag van 13 oktober.

Laurencia (19) en Jill (18)

Laurencia en JillLaurencia: “Ik denk wel dat ik ga stemmen, omdat dat belangrijk is voor de toekomst. Bij de vorige verkiezingen was ik beter op de hoogte van de standpunten van de verschillende partijen, dus nu zal ik mij nog wat moeten inlezen.”

Jill: “Voor mij eigenlijk een beetje hetzelfde. Er kan wel veel veranderen in een gemeente dus daarom is het belangrijk dat ik ga stemmen. Maar ik heb me ook nog niet voldoende ingelezen, daar moet ik dus snel werk van maken.”

 

 

Lena (22) en Olaf (23)

Lena: “Je stem heeft een grote impact op wie de macht krijgt in de regio waar je woont. Ik ben minder geïnformeerd bij de gemeenteraadsverkiezingen dan dat ik was bij de federale verkiezingen, maar wij hebben wel folders in de bus gekregen. Op basis daarvan heb ik mijn keuze goed kunnen maken.”

Olaf: “Ik ben nog niet goed op de hoogte van de standpunten van bepaalde partijen, wat zij juist in mijn gemeente willen verwezenlijken. Ik heb geen brochure gekregen, maar de N-VA heeft mij wel een brief gestuurd ter overtuiging. Ik ga waarschijnlijk wel stemmen en lees mij meestal een paar dagen vooraf in. Maar het is zeker belangrijk om te gaan stemmen.”

 

Nina (19)

“Ja, ik vind het belangrijk dat iedereen zijn mening geeft. Sommige mensen gaan niet stemmen omdat politiek hen niet interesseert. Maar uiteindelijk heeft de uitslag van de verkiezingen wel impact op ons allemaal, dus ik vind dat ik moet gaan. Ik ben ook nog van plan om mij goed in te lezen om zo een doordachte keuze te maken.”

By | 2024-10-14T15:24:38+02:00 oktober 8th, 2024|Actua|0 Comments

About the Author: