Jong Geluid: Zijn Antwerpse jongeren tevreden met de verkiezingsuitslag?

In onze rubriek ‘Jong Geluid’ vragen we elke week jongeren in de Triangelbuurt naar hun mening over actuele thema’s die hen raken. Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn willen we weten of de Antwerpse jongeren tevreden zijn met de uitslag in Antwerpen.

Bart De Wever (N-VA) en Jos D’Haese (PVDA) voerden wekenlang campagne om de burgemeesterssjerp van Antwerpen te veroveren. Uiteindelijk bleek er van een echte strijd weinig sprake, want de N-VA behaalde met meer dan 37% van de stemmen bijna dubbel zoveel als de PVDA.

Jinthe: “Racisme leeft jammer genoeg nog steeds in Antwerpen”

“Ik ben niet helemaal tevreden, omdat ik zelf meer links georiënteerd ben. Ik had graag gezien dat Jos D’Haese burgemeester werd. Hij heeft duidelijke plannen om het openbaar vervoer in de stad te verbeteren, iets wat volgens mij dringend nodig is. Daarnaast spreekt hij zich uit tegen racisme, een probleem dat helaas nog steeds sterk leeft in Antwerpen. Zijn aanpak zou de stad op verschillende fronten vooruit kunnen helpen.”

Elena: “Het verbaast me niet dat De Wever opnieuw de grootste is”

“Ik denk van wel, want ik wil absoluut niet dat extreme partijen de macht grijpen in Antwerpen. Ik ben opgelucht dat de PVDA niet als de grote winnaar uit de bus kwam. Toen de eerste uitslagen uit de districten bekend waren was het toch even slikken omdat ik niet had verwacht dat ze zo goed zouden scoren in sommige wijken. Ze zijn wel goed vertegenwoordigd in de oppositie dus ik denk wel dat ze van daaruit op dit elan zullen verder groeien. Tegelijkertijd ben ik ook niet rechts georiënteerd en had ik gehoopt dat de andere linkse partijen iets meer steun hadden gekregen. Vooruit mag waarschijnlijk wel deelnemen aan het bestuur, daar ben ik blij mee, want zo is er toch een linkse stem vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Het verbaast me ook niet dat De Wever weer de grootste partij is, hij is simpelweg ontzettend populair in Antwerpen.”

Daron & Alex: “Hoop dat N-VA meer gaat inzetten op jongeren”

Daron: “Om eerlijk te zijn, ben ik zondag niet gaan stemmen. Ik kwam zaterdagavond pas heel laat thuis en had geen zin om op zondag vroeg uit bed te komen. Politiek boeit me eerlijk gezegd ook niet zo erg. Maar uiteindelijk heb ik niets te klagen over de uitslag in Antwerpen. Ik vind zowel Jos D’Haese als Bart De Wever goede standpunten hebben. Toch had ik geen probleem met het idee dat De Wever zou aanblijven als burgemeester. Hij heeft ervaring en kent de stad goed, dus voor mij was dat prima.”

Alex: “Ik ben wél gaan stemmen. Hoewel de standpunten van de N-VA niet altijd helemaal overeenkomen met mijn eigen overtuigingen, kan ik eigenlijk niet klagen over De Wevers vorige ambtstermijn. Hij heeft het niet slecht gedaan als burgemeester, dus ik heb er ook geen sterke bezwaren tegen. Ik hoop wel dat er de komende jaren meer aandacht komt voor jongeren. Er zijn nu te weinig plekken waar jongeren kunnen samenkomen en iets kunnen ondernemen, dat vind ik wel belangrijk. Ik zou graag zien dat de N-VA zich daar in de toekomst meer voor inzet, want dat mis ik op dit moment nog te veel.”

By | 2024-10-16T11:22:29+02:00 oktober 15th, 2024|Actua, Politiek|0 Comments

About the Author: