A1000 Jongerentop: “Met dit project willen we echt de stem van de jongeren naar voren brengen”  

Hoe moet Antwerpen er over tien jaar uitzien? A1000 Jongerentop helpt een groot aantal first voters om zich hierover uit te spreken. Duizend Antwerpse scholieren gingen gedurende drie dagen aan de slag met onderwerpen zoals democratie, geld, en samenleving. In het voorjaar van 2024 debatteerden de jongeren in klasverband met experts over de toekomst van hun stad.

De A1000, een initiatief van HETPALEIS, Laika en Stad Antwerpen, geeft duizend Antwerpse scholieren een stem. Zij gingen alvast akkoord met stellingen zoals, gratis openbaar vervoer voor jongeren onder de 26 jaar of het invoeren van praktijktesten op de huurmarkt om discriminatie tegen te gaan.

Jeugd in debat

Op 3 oktober, tien dagen voor de verkiezingen, verzamelden die duizend jonge studenten op het Theaterplein. Per tafel gingen 10 jongeren met elkaar in gesprek over thema’s die in de klas besproken werden. De resultaten werden omgezet in aanbevelingen en later voorgelegd aan partijleiders. Het slotdebat vond plaats in de Stadsschouwburg, waarbij de jonge studenten in gesprek gingen met de politici.

Dat politiek leeft bij jongeren is geen geheim meer, maar aan welke onderwerpen zij het meeste belang hechten, verbaasde onder andere moderator Tom. “Het viel mij op dat jongeren erg bezig zijn met het mentaal welzijn. Ook het gratis maken van het openbaar vervoer voor mensen onder de 26 jaar was een opvallend punt. Dat werd door de groep zelfs unaniem goedgekeurd. Over de luchthaven in Deurne werd er dan weer niets gezegd.”

Eén gezamenlijke stem

Voor de jonge studenten zich klaarmaakten voor het debat, hadden ze de tijd om te reflecteren op een intense, maar blijkbaar interessante voormiddag. “Het was heel informatief en leuk om ieders mening te horen. Er kwamen ook een aantal interessante onderwerpen naar voren, zoals geld, democratie en gelijkheid. Voor mij is economie heel belangrijk omdat dat ons allemaal beïnvloedt, maar ook gelijkheid tussen elkaar is iets dat zeker telt”, aldus A1000-jongeren Jason en Evita.

Volgens projectmedewerker Wannes Hautekiet was A1000 een succes. “We hebben met dit project zeker bereikt wat we vooraf hoopten. We wilden de jongeren het gevoel geven dat ze een platform krijgen om hun stem te uiten. Ik hoop dat ze nu voelen dat ze ook echt gehoord worden. Het belangrijkste is dat zij hier allemaal zijn samengekomen en met elkaar konden debatteren over al die belangrijke thema’s. Dat is wat we wilden bereiken.”

Foto van Wannes Hautekiet, projectmedewerker A1000

Wannes Hautekiet

De war on drugs in een klassenjustitie

Uit het debat blijkt dat de meeste jongeren het Belgische rechtssysteem onrechtvaardig vinden en dat er zelfs sprake is van klassenjustitie. Daarnaast vinden jongeren het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in meer middelen om de war on drugs in de stad op te voeren. Al was de meerderheid wel tegen meer beveiligingscamera’s in de publieke ruimte.

 

Auteurs | Jonas Van Duyse en Aja El Schimari
By | 2024-10-18T16:44:31+02:00 oktober 18th, 2024|Actua|0 Comments

About the Author: