Nws.nws.nws, het jongerennieuwskanaal van VRT, hield voor de zesde keer de verkiezing voor het jongerenwoord van het Jaar. Met een recordaantal van 44.865 stemmen kozen jongeren hun favoriete woord. Dit jaar ging de titel naar ‘noncha’, dat 37 procent van de stemmen behaalde. Het betekent ‘nonchalant, chill, zorgeloos’. Op de tweede plaats eindigde ‘yappen’ met 26 procent, gevolgd door ‘pookie’, ‘aura’ en ‘glamour’.
Anke (25): “Het volwassenwoord van het jaar is vaak te moeilijk, dat van jongeren is leuker“
Mijn persoonlijke favoriet was ‘yappen’ (babbelen, roddelen, praten over niets, blijven praten zonder stiltes), omdat ik die zelf regelmatig gebruik. ‘Noncha’ is ook wel een verdiende winnaar. Ik denk niet dat het op lange termijn nog gebruikt zal worden, maar het is positief dat er elk jaar een jongerenwoord gekozen wordt. Het woord van het jaar bij volwassenen is vaak heel speciaal en te moeilijk.
Marlena (21): “Ik zeg vaak noncha, maar met een andere betekenis“
Mijn vrienden en ik zeggen regelmatig ‘noncha’. We gebruiken het wel op een heel negatieve manier, bijvoorbeeld, als we praten over jongens. Iemand ‘noncha’ is zo zorgeloos dat die geen rekening houdt met een ander. Wij gebruiken het woord al zeker twee jaar en zullen dat waarschijnlijk nog wel even blijven doen.
Ik vind het positief dat er elk jaar een jongerenwoord wordt verkozen. Zo blijft de oudere generatie op de hoogte van wat er bij jongeren speelt.
Bente (22): “In Nederland hebben we geen jongerenwoord, dit is een leuk initiatief“
Ik ben afkomstig uit Nederland. Zowel mijn Belgische als Nederlandse vriendinnen zeggen ‘noncha’. Het is dus zeker een verdiende eerste plek. Het woord zit ook al een tijdje in mijn vocabulaire, dus dat zal ik nog wel even blijven gebruiken.
Volgens mij hebben we in Nederland geen jaarlijks jongerenwoord. Ik vind het heel leuk dat jongeren hier dit soort aandacht krijgen in de media.
‘Noncha’ volgt het jongerenwoord van 2023 ‘heftig’ op. Eerdere winnaars waren ‘smash’ (2022), ‘bestie’ (2021), ‘simp’ (2020), en ‘yeet’ (2019).