Jong Geluid: Bart De Wever of Jos D’Haese

In onze nieuwe rubriek ‘Jong Geluid’ vragen we elke week jongeren in de Triangelbuurt naar hun mening over actuele thema’s die hen raken. Deze week richten we onze aandacht op de gemeenteraadsverkiezingen, waar Bart De Wever (N-VA) en Jos D’Haese (PVDA) momenteel de meeste kans lijken te maken om burgemeester te worden. Hoe kijken jongeren naar deze opkomst en wat speelt er in hun gedachten als het gaat om politiek?

De gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen beloven spannend te worden. Hoewel de N-VA onder Bart De Wever nog steeds de grootste partij is, verliest ze terrein. De PVDA, geleid door Jos D’Haese, is sterk in opkomst en kan samen met andere linkse partijen een nieuwe coalitie vormen. Dit zou het politieke landschap in de stad flink kunnen veranderen.

Yassin (19) en Sonia (18)


Yassin: “Ik hou me eerlijk gezegd niet veel bezig met de verkiezingen en politiek. Mijn ouders zijn altijd rechts geweest, en zo ben ik ook opgevoed. Het is niet dat ik er heel diep over nadenk, maar Bart De Wever is al jaren burgemeester, en de meeste mensen lijken tevreden met hem. Ik denk dat hij opnieuw veel stemmen gaat krijgen. Ik heb ook al verschillende stemtesten gedaan en ik kom altijd weer op dezelfde uitkomst: rechtse partijen. Vooral als ik met mijn grootouders praat, gaat het altijd over rechts, dus dat heeft me ook wel beïnvloed.”

 

Sonia: “Veel mensen in mijn omgeving, zoals familie en vrienden, lijken echt achter Bart De Wever te staan. Dus ik denk dat ik ook eerder rechts zou stemmen.Op school spraken we best vaak over politiek, vooral in de lessen geschiedenis, en ik vond toen ook al dat de rechtse partijen sterker overkwamen. Wat voor mij ook meespeelt, is dat ik meer info krijg van die partijen, en daardoor voel ik me meer op mijn gemak om ze te vertrouwen. Bij ons thuis is het helemaal niet de gewoonte om rechts te stemmen, en we hebben het ook bijna nooit over politiek. Het is dus niet zo dat ik ermee ben opgegroeid, maar dat is gewoon hoe ik er nu zelf naar kijk.”

 

Kiara (19)

“Ik verwacht niet dat de uitslag in Antwerpen zo rechts zal zijn. Antwerpen is een stad met veel verschillende culturen, dus ik zie dat gewoon niet gebeuren. Maar extreem-links lijkt me ook onwaarschijnlijk. Als het gaat om Bart De Wever en Jos D’Haese als mogelijke burgemeesters, weet ik echt niet wat er gaat gebeuren. Misschien wint er wel iemand van een andere partij. Bart De Wever heeft natuurlijk het voordeel dat mensen hem al jaren kennen als burgemeester, en dat werkt in zijn voordeel. Zelf zit ik meer in het midden, dus ik weet niet precies wat ik van die twee grote kandidaten moet vinden. Meer variatie zou welkom zijn, want je hoort vooral de extreme standpunten in de politiek. Ik blijf liever neutraal en meng me niet graag in politieke discussies, want die lopen vaak uit de hand of raken een gevoelige snaar. Ik lees me wel in over de thema’s en door de lessen over politiek begrijp ik het steeds beter. De stemtesten hebben me geholpen, en ik ben er dankbaar voor, want ze geven me wat richting in het begrijpen van mijn politieke voorkeur.”

 

Julia (22)
“Ik weet bijna zeker dat N-VA weer de burgemeester levert, ook al hoop ik van niet. Zoveel mensen zijn fan van Bart De Wever, maar ik snap dat echt niet en sluit me daar totaal niet bij aan. Ik ben ook geen fan van PVDA, hoewel ik Jos D’Haese wel leuk vind. Ik zie vaak zijn TikToks en hij heeft goede standpunten, maar hij is niet helemaal wat ik zoek in een burgemeester. Bij de stemtesten kwamen Groen en Vooruit telkens naar voren, maar dat wist ik eigenlijk al. Het liefst zie ik een burgemeester van Groen of Vooruit, maar eerlijk gezegd maakt Groen geen kans omdat ze een van de kleinste partijen zijn, en ook voor Vooruit heb ik weinig hoop.”

By | 2024-10-01T11:27:35+02:00 oktober 1st, 2024|Actua|0 Comments

About the Author: