Paleis zet Ensor in de bloemetjes

Antwerpen sluit dit najaar het Ensorjaar af met een reeks indrukwekkende tentoonstellingen. Het Paleis op de Meir vormt nog tot 6 oktober het decor van Bal Floral, een bloemententoonstelling geïnspireerd door de kunstwerken van James Ensor die 75 jaar geleden overleed.

De gekende geur van chocolade van Dominique en Julius Persoone maakt plaats voor de geur van verse bloemen in het Paleis op de Meir. Floraliën Gent zet voor een tweede keer het Antwerpse monument in de bloemen. “De florale kunstenaars hebben zich laten inspireren door Ensor”, licht Puck Verstraeten, manager van het Paleis, het thema toe. “De kunstenaar was bekend om zijn liefde voor gemaskerde bals en het Paleis heeft doorheen de eeuwen gediend om banketten, ceremonies en bals te organiseren.”

Grote opkomst

Het is over de koppen lopen in het historisch stadspaleis. De bezoekers bezichtigen hier de 17 werken van bekende of beloftevolle floristen. Want naast professionele floristen hebben studenten de handen uit de mouwen gestoken om het Paleis mee om te toveren tot een bloemenparadijs. “De traphal is aangekleed door de leerlingen Tuinbouw van het Scheppersinstituut in Wetteren. Het werk op de binnenplaats, dat wel een schilderij van Ensor lijkt, is verzorgd door 80 cursisten van het volwassenenonderwijs. Het brengt een leuke combinatie tussen professionals en amateurs in opleiding”, aldus Verstraeten.

De opbouw van Bal Floral blijkt een kunst op zich. “Vier dagen hebben we opgebouwd van ’s ochtends tot ’s avonds. Gedurende zes dagen houden kunstenaars en assistenten de creaties vers.”

De spiegelzaal is voor de expositie uitgedost met een banket van bloemen

Kijkje in de kamers

Bezoeker Diane bewondert de expo samen met een vriendin. “De hele tentoonstelling is buitengewoon mooi. Het allermooiste vond ik de volledig witte kamer, met al die vazen op de grond leek het een veld met daarboven een altaar met allemaal bloemen. Het deed me denken aan een huwelijk.” De creatie van Sören Van Laer in het kaartenkabinet bestaat uitsluitend uit witte bloemen om visueel rust te brengen. Verder is Bal Floral uitgerust in felle kleuren, de schilderstijl van Ensor.

De trotse manager raadt op haar beurt twee kamers aan. “Het meest indrukwekkend is de slaapkamer van de keizerin van de Belgische bloemenkunstenaar Mark Colle. Het spelen met licht creëert een macabre, duistere sfeer. Ook onze spiegelzaal geeft een wauw-gevoel. Het meest imposante salon van het Paleis is nu aangevuld met een banket van bloemen. Als je daarna het salon verlaat via het raam met de stellingstrap, dan is de ervaring helemaal compleet.”

By | 2024-10-07T17:09:32+02:00 oktober 3rd, 2024|Cultuur|0 Comments

About the Author: