Toneelhuis en STA-AN samen tegen armoede

Op de Dag van Verzet tegen de Armoede sloegen STA-AN, de koepelorganisatie die opkomt voor mensen in armoede, met gelijkaardige organisaties en het Toneelhuis de handen in elkaar voor een dag vol workshops, lezingen en – uiteraard – toneel. “Het is goed dat meer mensen onze werking leren kennen door evenementen als deze,” zegt Lisa Van de Velde, medewerkster bij STA-AN.  

Het Toneelhuis gaf op de Dag van Verzet tegen Armoede het podium aan organisaties die opkomen voor mensen die in armoede leven. “Het is de eerste keer dat organisaties voor armoedebestrijding de krachten bundelen in zo’n groot evenement. Vorige jaren vonden er enkel kleine betogingen plaats”, zegt Van de Velde

De dag begint met een lezing van Tim ‘S Jongers over zijn boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld. Hij vertelt over de verschillende vormen van armoede: van intergenerationele armoede tot sociale armoede.

Hoe zou jij armoede bestrijden als je burgemeester was? Is sociale bescherming nog vanzelfsprekend? Hoe kan je respectvol met elkaar van mening verschillen? Dit zijn enkele vragen die tijdens de workshops worden opgegooid. “Mensen denken zeer zwart-wit als het gaat over armoede,” merkt Van de Velde op. “Meestal wordt er gedacht dat je in armoede belandt door je eigen toedoen; door niet te willen werken, door zelf weg te gaan van huis, etc. Maar hoe mensen in die situaties belanden, daar wordt niet genoeg bij stilgestaan. Aan de hand van workshops proberen we bepaalde foutieve denkbeelden te nuanceren.”

Het evenement trok zo’n 400 bezoekers, waaronder schoolgroepen en politici. Antwerps toneelgezelschap Tutti Frutti sluit de avond af met de voorstelling Utopie van Kansen.

By | 2024-10-20T13:33:10+02:00 oktober 20th, 2024|Actua, Cultuur, Krant online|0 Comments

About the Author: